Térdízület sportsérülések. Futás - túlterhelésből fakadó sportsérülések - fonesz.hu

Fáradásos sportsérülések, futótérd, ugrótérd | fonesz.hu – Egészségoldal | fonesz.hu

Sportsérülések fajtái: izom szalag szakadás, húzódás, térd sérülés

Az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak a szabadidő sportok. Örvendetes, és népegészségügyi szempontból is fontos, hogy nő a szabadidő sportos eltöltésének igénye. A legnépszerűbbek ezek közül a futás, a különböző konditermi edzések, a teniszezés, a kerékpározás és az úszás.

 • Ведь мы же половину Вселенной пересекли, чтобы увидать это место.
 • Fáradásos sportsérülések, futótérd, ugrótérd | fonesz.hu – Egészségoldal | fonesz.hu
 • Gyulladás a vállízületben
 • Это -- почти живое -- воспоминание о Диаспаре, который когда-то существовал, было ясным и четким, как и изображение города, в котором они жили .
 • Небезопасно, если .

Ahogy növekszik a sporttal töltött órák száma, úgy nő a sportsérülések, és még inkább a sporttal kapcsolatos túlterheléses ártalmak gyakorisága is. Túlterheléses ártalomnak nevezzük azokat a sérüléseket, melyek sport közben a sorozatos mikrotraumák következtében alakul ki.

Sportsérülések

Ez annyit jelent, hogy a szalagokat, izmokat és íntapadásokat nem egy nagy energiájú sérülés, hanem sok apró húzódás, rándulás, vagy más mechanikai inger éri.

Ennek következtében a szövetek adott esetben ugyanúgy károsodhatnak, mintha egy nagyobb sérülés érné őket. Minden sportágnak megvan a jellemző túlterheléses ártalma. Ezek a sérülések gyakran helytelen edzésmódszer, hirtelen emelkedő edzésintenzitás, nem megfelelő sportszerek, illetve sportpálya következtében alakulnak ki. Erre figyeljünk futás közben Futás következtében térdízület sportsérülések leggyakrabban előforduló túlterhelések a térdízület körül jelentkeznek.

Kerüljük a térdízület túlterhelését! Ez általában térdízület sportsérülések térdkalács alsó részén csúcsánritkábban a térdkalács felső pólusán bázisán jelentkezik és a futás közben jelentkező fájdalom a vezető tünet. Gondoljuk el, ha valaki 5 km-t fut, akkor több mint lépést tesz meg. Minden egyes lépésnél a combizom megfeszül és az erőt a térdkalácson át közvetíti a lábszárra. Ez oldalanként ca feszülést elernyedést jelent.

Minden alkalommal, ha az izmokat az erőteljes tornagyakorlatok túlterhelik, az izomrostok egy része megsérül, és más részük elhasználja a rendelkezésére álló energiát, mely egy szénhidrát, a glikogén formájában raktározódik. Az izomrostok gyógyulásához és a glikogén pótlásához több mint 2 nap kell. Ha a fájdalom első jelére, mely a legtöbb esetben megelőzi a túlerőltetéses-szakadásos sérüléseket, a sportoló abbahagyja az edzést, a rostok károsodása megelőzhető, és a regeneráció is gyorsabb.

Ha ehhez a nagy terheléshez nem fokozatosan szoktatjuk hozzá a szervezetünket, akkor túlterheléses panaszok kialakulására kell számítanunk.

A térdkalács csúcsán és a bázisán a combizom, illetve a térdkalács ín tapadási területén gyulladás alakul ki, mely miatt sokszor abba kell hagynunk a futást. Előzzük meg az ITB szindrómát! Hazánkban sok futó az angol szakirodalomban használt nevén -ITB szindrómának- ismeri.

Futás - túlterhelésből fakadó sportsérülések - fonesz.hu

A combcsont külső oldalán lévő kis kiemelkedés felett a térd hajlítása közben átugrik, körülbelül 30 fokos hajlítási helyzetben. Ez a fent leírt 5 km futás közben oldalanként szintén mintegy szor történik meg.

Ez a sokszor bekövetkező súrlódás az ismétlődő mechanikus ingerek miatt a szövetek irritációjához, majd gyulladásához vezethet.

 • Megoldás az évek óta tartó térdfájdalomra!
 • A térdsérülések fajtái és kezelésük
 • Térdfájdalom okai és kezelése - Fájdalomközpont
 • A kéz ízületei rettenetesen fájnak
 • Sportsérülések - Tiason Diagnosztika Győr
 • Horváth Balázs, általános orvos A legtöbb térdsérülés hobbisportolás közben alakul ki, leggyakrabban a szalagok és a meniscusok érintettek.
 • Sportsérülések - fonesz.hu
 • Rossz hír, hogy senki sem születik Superwoman-nak vagy Superman-nek.

Figyeljünk a túlsúlyra! A helyzeten tovább ront, hogy sokan a túlsúly miatt kezdik el a sportot, és a hosszabb távokat enyhe, vagy közepes súlyfelesleggel kezdik el. Ezzel a térdízületre még nagyobb terhelést rónak.

fájdalom a száj nyitásában az ízületben ízületi fájdalom felnőtteknél

A túlterheléses ártalmakra jellemző, hogy kifejezetten makacs problémák, gyógyulásuk sokszor sokáig tart. A fent leírtakon kívül a túlterheléses szindróma kialakulásához hozzájárulhatnak még a helytelen futótechnika, a nem megfelelő futócipő és a betonon, vagy aszfalton való futás. Hogyan kezelhető a térdízület túlterhelése? A túlterheléses ártalmak gyógyításában a legfontosabb és leghatékonyabb módszer a megelőzés.

A helyes cipőválasztás, a puhább talaj választása rekortán, vagy salak pálya, esetleg terep mind fontos szempont lehet. Emellett érdemes megkérdeznünk edzőket, vagy futáshoz értő szakembereket a megfelelő technikáról.

a térdízület fájdalmának mr tapasz izületi fájdalmakra

A távot soha ne növeljük túl gyorsan, különösképpen akkor nem, ha súlyfelesleggel küzdünk! A táv növelésének üteme annál lassabb legyen, minél idősebb korban kezdjük a sportolást.

Ugyanez 40 éves kor felett már sokkal kevésbé igaz. Merevebbek vagyunk, lassabb a szövetek regenerációja terhelést követően.

A leggyakoribb sportsérülések

Amennyiben túlsúllyal kezdünk sportolni, inkább gyaloglással, gyorsgyaloglással, vagy nordic walkinggal kezdjünk! Mindig fordítsunk megfelelő figyelmet a bemelegítésre, az izmok sportra való előkészítésének! Az edzések után is fontos, hogy még percet mozogjunk, lassan hagyjuk kihűlni az izmokat!

Ilyenkor sokat segít a regeneráció gyorsításában a stretching, az izmok passzív nyújtása. Sportolás közben figyeljünk a testünk jelzéseire!

Menu Sportsérülések A sportsérülések ellátásának kulcskérdése a korai felismerés és pontos diagnózis. Ez teszi lehetővé a szükséges kezelés azonnali megkezdését, és a legmegfelelőbb rehabilitációs program kialakítását. A késlekedés maradandó deformitást, esetleg rokkantságot okozhat.

Ezek jelentkezése esetén semmiképpen se erőltessük tovább a sportolást! Ilyenkor sokan megnyugszanak, úgy gondolják, térdízület sportsérülések egy átmeneti kis fájdalom volt és ismét futnak, sőt ugyanazt a hosszabb távot választják. Ne tegyük!

Szerző: Dr.

Ilyenkor kezdjünk lazábban, kisebb távokkal, figyelve a fájdalom ismételt kialakulására. Amennyiben ismét kialakul, úgy hosszabb kihagyást kell alkalmaznunk! Ha már kialakult a baj, néhány hétre hagyjuk abba a futást.

éles fájdalmak a térdízületben khimki ízületi kezelés

Sokszor segíthet más, futással nem járó sportokra való átnyergelés. Ilyen lehet például egy laza térdízület sportsérülések, úszás. A stretching szintén sokat segíthet a panaszok csökkentésében.

a térd elzáródása a fájdalomtól a kéz ujjai ízületeinek ragasztásainak törése

Ennek megfelelő megtanulásában és szakszerű kivitelezésében segíthetnek gyógytornászaink. Ha a panaszok mindezek ellenére is visszatérnek, akkor érdemes szakemberhez fordulni és orvosi tanácsot, kezelést igénybe venni!

A szerzőről Dr.

Fáradásos sportsérülések, futótérd, ugrótérd

Hidas Péter az Országos Gerincgyógyászati Központ, a Budai Egészségközpont szakkórházának munkatársa, ortopéd sebész, sportsebész szakorvos, sportrehabilitációs programvezető. Gerincgyógyászati szakrendelés előjegyzés alapján, várakozás nélkül! Térdízület sportsérülések Budai Egészségközpontban felkészült, megbízható szakemberek várják Önt.

Lehet, hogy érdekel