Ritka térdbetegségek

Ritka és súlyos tüdőbetegség terjed - HáziPatika

A világon mintegy 5 millió ember él ezzel a betegséggel, a magyarországi betegek száma re tehető.

További cikkeink a témában

A betegség jelenleg sajnos gyógyíthatatlan, de a beteg életminősége szempontjából igen nagy jelentősége van a korai felismerésnek és a megfelelő kezelésnek. Mi is történik az IPF esetében? Az IPF-ben szenvedő tüdő nem tágul olyan jól, mint az egészséges tüdő, a tüdőszövet ritka térdbetegségek, keménnyé és hegessé válik, aminek következtében egyre nehezebbé válik a szervek oxigénnel történő ellátása és nehézlégzés alakul ki.

Emellett a szárazköhögés, a levegő után kapkodás, a folyamatos súlyvesztés, ritka térdbetegségek fáradtság, rossz közérzet, a fájó izmok és ízületek, valamint az ujjak végének kiszélesedése ún. A beteg azt tapasztalja, hogy hétköznapi tevékenységek során is egyre csökken a terhelhetősége, például légszomj gyötri, amikor gyalogol, vagy a lépcsőn megy felfelé.

Női Egészség Éve 2020

Sokszor egy légúti megbetegedés után válik nyilvánvalóvá a probléma, ugyanis az IPF-ben szenvedő beteg tüdejének gyenge a regenerálódó képessége. Hogyan és hol diagnosztizálható az IPF?

izületi gyulladás csökkentő gyógyszerek

Az IPF felismeréséhez ún. IPF team speciális szaktudására van szükség.

hatékony gyógyszer ízületekre

A klinikai jellemzők, a légzésfunkciós és diffúziós eredmények, a HRCT nagyfelbontású komputertomográfia és esetenként a további laboratóriumi és tüdőbiopsziás leletek kiértékeléséhez szükséges szaktudás a négy egyetemi központban és az országos intézetben áll rendelkezésre.

Gyanú esetén, különösen, ha a lelet megemlíti a fibrózis bármely típusát, javasolt ezekhez a központokhoz fordulni.

EXTRA AJÁNLÓ

Az IPF egy lappangó, alattomos betegség, viselkedése sok tekintetben a daganatos betegségekéhez hasonlít, hiszen feltartóztathatatlanul terjedve egyre nagyobb tüdőterületet érint. A korai felismerés és a megfelelő kezelés ezért különösen fontos, hiszen hosszabb életet és jobb életminőséget jelent a betegek számára.

  • Sétával meg lehet előzni a COPD súlyosbodását Tünetek Mivel a kór tünetei sok esetben egyéb krónikus tüdőt érintő betegségre is utalhat.
  • :: Infiltratív tüdőbetegségek - InforMed Orvosi és Életmód portál ::

Milyen kezelési lehetőségek léteznek? A betegség korai és késői szakaszában egyaránt alkalmazható az olyan, a betegek többségénél hatásos gyógyszeres kezelés, amely enyhíti a tüneteket és lassítja a légzésfunkció romlásának éves mértékét, így késlelteti a tüdő működésének hanyatlását, az IPF előrehaladását.

A legsúlyosabb következmények

A betegség korai fázisában is már az oxigénkezelés jelenti az egyik fő terápiát. Ugyancsak fontos, hogy a korai szakaszban diagnosztizált beteg rendszeresen mozogjon, és speciális légzőgyakorlatokkal tartsa fenn tüdejének teljesítőképességét.

fájó ujj a karon, a duzzadt ízületben

A tüdő-transzplantáció csak bizonyos ritka térdbetegségek alatt, és csak az erre sok más szempontból is alkalmas betegek esetében jöhet szóba. Forrás: Hellercom.

Ha nehezen megy a légzés

Lehet, hogy érdekel