Ganglion térdkezelés

Ganglion eltávolítás

A betegség tünetei:

Műtéttel kapcsolatos költségek A betegség Az ínhüvelyek savós hártyája termeli az ízületi nedvet, mely folyamatos kenést biztosít a benne csúszkáló inaknak. Amikor a szervezet valamiért túlterhelés, gyulladás több ízületi nedvet termel, az ínhüvelyben a nyomás fokozódik és valahol kiboltosítja az ínhüvelyt.

Üzenetet küldök!

Ezt a kiboltosuló púpszerű képződményt nevezzük ganglionnak. Többnyire a csukló kézháti oldalán fordul elő.

Rosszindulatú elváltozásra nem hajlamosak. Fiatal és idősebb életkorban is kialakulhatnak, nőkön kétszer gyakoribbak. A kézen általában a csuklóízület kézháti, vagy tenyéri oldalán, illetve az ujjak ízületei felett helyezkednek el. Nagyságuk a borsónyitól a diónyi méretűig változhat.

Az esetek egy részében, ha az ok megszűnik, akkor magától visszahúzódhat, de általában a púp megmarad és a benne lévő folyadék megkocsonyásodik. A ganglion leggyakrabban a csuklótájék tenyéri vagy háti felszínén, valamint a térdízület alatt fordul elő.

Általános információk

A fal feszülése, valamint a környező idegek nyomása miatt fájdalmat okozhat. Vizsgálat és konzultáció A műtétet ortopéd szakorvosi vizsgálat előzi meg, ami tulajdonképpen az elváltozás megtekintéséből áll.

A vizsgálat után az orvostól részletes felvilágosítást kap a betegségéről, a javasolt műtétről, a műtéti érzéstelenítésről, a műtét utáni gyógyulás szakaszairól, a lehetséges szövődményekről, valamint a műtéti díjról.

Ennek jegyzőkönyve a Vizsgálati lapamit a beteg, az orvos és a jelenlévő asszisztens is aláír.

Mit nevezünk ganglionnak?

A műtétet előjegyzés alapján tudjuk elvégezni. A kezelés lehetőségei A ganglion okozta panaszokat, lehet borogatással, jegeléssel, fájdalomcsillapító, gyulladás gátló gyógyszerek szedésével csillapítani, de végleges megoldást csak az előboltosult ínhüvelytágulat műtéti eltávolítása jelent.

Időben végzett ganglion műtétek esetében a gyógyulási eredmények igen jók. Az átlagos gyógyulási idő hét, azonban ez nem azt jelenti, hogy eddig kell feküdni a ganglion térdkezelés után, hanem azt, hogy ekkorra lesz a beteg teljesen terhelhető.

ganglion térdkezelés

Ezután a ganglion felett haránt irányú bőrmetszést ejtünk, majd a gangliont egészen az ínhüvelybe vezetett "nyakáig" kioperáljuk, eltávolítjuk, magát az ínhüvelyt pedig rekonstruáljuk. Gondos vérzéscsillapítás után a bőrt plasztikai varrattal egyesítjük. A csukló mozgatásának korlátozására rugalmas pályát alkalmazunk.

ganglion térdkezelés

Műtét utáni teendők A műtétet kb. A fizikai megterhelést elkerülve, az elvégzett műtét nem korlátozza normális életvitelében. Fájdalomcsillapítás általában nem szükséges. Varratszedés szövődménymentes esetben egy hét múlva. A rugalmas pólya viselése a varratszedést követően kb.

ganglion térdkezelés

Lehetséges szövődmények Egy műtéti beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozás után is kialakulhatnak szövődmények.

ganglion térdkezelés

A lehetséges korai szövődmények: utóvérzés, gyulladás, azonban jól kezelhetők. Ezért bármilyen csekély jelét is tapasztalja szövődmény kialakulásának pl. Az otthoni gyógyulás szakaszaiban a beteg különböző elváltozásokat észlelhet, amelyek azonban ganglion térdkezelés mindig kórosak.

Ganglion: Hogyan alakul ki és hogyan kezelhető? - fonesz.hu

A sebfájdalom az első napokban a normális sebgyógyulás úgymond velejárója, aggodalomra nem ad okot. A késői szövődmények kialakulása kiújulás a megfelelő technikával, és gondossággal végzett műtéttel előzhetők meg.

ganglion térdkezelés

Részletes információ az ambuláns ortopédiai műtétekről.

Lehet, hogy érdekel