Csuklóízületek csontritkulás, Csontritkulás tünetei és kezelése

Mit tehetünk, hogy minél később kezdődjön a csontritkulás?

Csontritkulás és porckopás: különbségek és hasonlóságok Kérlek, ajánld másoknak is: Biztosan Te is sok mindent hallottál már a porckopásról és a csontritkulásról. Nem csoda, hiszen mind a porckopás, mind pedig a csontritkulás manapság sajnos népbetegségnek számít.

Magyarországon csaknem minden harmadik 60 és 80 év közötti ember szenved csontritkulástól, a 80 év felettieknél pedig még ennél is gyakoribb! Az ízületi porckopás problémája pedig minden ötödik embernél jelentkezik! Mai cikkemben a megértéstől egészen a megvalósításig elmondom Neked, hogy pontosan mi a különbség a csontritkulás és a porckopás között.

Az orsócsont csuklóízületi végének törései

Olvashatsz arról is, hogy mivel előzheted meg, vagy amennyiben már nálad is kialakultak, akkor hogyan tudod lassítani ezt a két gyakori időskori betegséget! Miben hasonlít a csontritkulás és a porckopás? Mielőtt rátérnénk a különbségekre, nézzük, hogy miben hasonlítanak! Fontos, hogy egyiket se egy hirtelen kialakuló folyamatnak képzeld el, mint például egy megfázós betegséget.

csuklóízületek csontritkulás lenmagokat artrózis kezelésére

Ugyanis a csontritkulás és a porckopás is a korunk haladtával fokozatosan alakul ki, a tünetek és a következmények pedig gyakran csak később, idősebb korunkra bukkannak elő. Mindkét betegségről elmondható sajnos, hogy kialakulásuk jelentősen ronthatja az életminőséget. Ez nem meglepő, ha belegondolsz abba, hogy több mint kétszáz csont alkotja a testünket, amelyeken tapadnak a testmozgásunkhoz nélkülözhetetlen izmok.

A csontjainkhoz kapcsolódnak a mozgáshoz szintén elengedhetetlen ízületek is, amelyben pedig az égetően fontos szerepet betöltő porcok találhatók. Érthető tehát, hogy a porcok és a csontok egészsége is roppant fontos ahhoz, hogy sokáig élvezhesd a mozgás szabadságát!

Csontritkulás

Mind a porckopásnál, mind pedig a csontritkulásnál a betegség fő kialakító oka az, hogy a korunk előrehaladtával a ízületi térdstabilitás és a csontokat leépítő folyamatok kerülnek túlsúlyba, szemben a felépítéssel.

Nagy szerencsénkre azonban a porckopás és a csontritkulás kialakulása is megelőzhető, illetve lassítható. Ezeknek a módjára és miértjére is ki fogok térni ebben a cikkben!

Fizikai aktivitás A csontritkulás - orvosi szóval osteoporosis - a csont minőségi és mennyiségi változását jelenti, melynek során károsodik a csont szerkezete.

Melyek a porcok és a csontok nélkülözhetetlen alkotóelemei? Azt biztosan Te is tudod, hogy az egészséges csontok nélkülözhetetlen alkotóeleme a kalcium! Azonban, amíg gyerekként édesanyánk minden reggel elénk csuklóízületek csontritkulás a nagy bögre tejes kakaót, és így a megfelelő kalciumbevitelt biztosította a számunkra, addig felnőtt korunkra a napi szintű kakaót felváltotta a kávézás vagy a teázás. Emiatt pedig tejet, illetve tejtermékeket csak nyomokban lát a táplálkozásunk, így a kalciumbevitelünk is jelentősen csökkent.

A csontok további fontos alkotóelemei közé tartoznak más ásványi anyagok, mint például a magnézium és a foszfát, illetve az I-es típusú kollagén.

Mit tehetünk, hogy minél később kezdődjön a csontritkulás?

A porcok legfontosabb építőköve szintén a kollagén, azonban ez a csontokkal ellentétben nem I-es típusú, hanem II-es típusú kollagént tartalmaz. Azt pedig kevesen tudják csak, hogy nem ízületi fájdalom a fizioterápia után a csontok esetében, hanem az ízületek felépítésében is fontos szerepe van a kalciumnak.

Hogyan alakul ki a csontritkulás? A csontjainkban vannak bizonyos csontfaló és csontépítő sejtek, amelyek által a csontépítés és a csontleépítés folyamata csuklóízületek csontritkulás cserélődik, így a csontunk anyaga is folyamatosan újjáalakul.

Csuklóízületek csontritkulás teljesen rendjén is van egészen addig, amíg a leépítés és a felépítés egyensúlyban vannak egymással. Az egyes életszakaszokban azonban eltérő a csontátépülés folyamata. Csontjaink kialakulásában a gyermekkornak van kiemelkedő szerepe, ugyanis a csontépítő folyamataink túlsúlyban vannak 25 éves korunkig. Ezután pedig sajnos a csuklóízületek csontritkulás, így pedig a csonttömeg csökkenése kapja a fő szerepet.

Csontritkulás: milyen állapotban vannak a csontjaim?

A csontjainknak ráadásul ásványi anyagokat tároló funkciója is van, amelyet úgy képzelj el, mint egy forgalmas boltot.

A vevők megvásárolják a boltból, amire éppen szükségük van, és kiviszik onnan. Ideális esetben az elfogyott árukat a szállítók hamar visszapótolják. Azonban, ha valami probléma lép fel, ami miatt a szállítók nem tudnak új árut hozni, akkor a boltok polcai üresen tátonganak.

csuklóízületek csontritkulás iliotibial band sendromu

A vevők elégedetlenek lesznek és felborul az egyensúly. Ezeket aztán visszaépít, amennyiben rendelkezésére áll elegendő tápanyag.

csuklóízületek csontritkulás fájó térdízületi fájdalom

Ha azonban nincsen, akkor az idősödéssel járó csontritkulás tovább romlik! Mi a helyzet a porckopás kialakulásával?

A porckopás legfőbb oka szintén a korunk előrehaladott állapota, ugyanis a porcaink esetében is túlsúlyba kerülnek a leépítő folyamatok a felépítőkkel szemben, és egy idő után nem tudja miből pótolni a szervezetünk a hiányzó porcok anyagát vagyis a II-es típusú kollagént. Emiatt pedig az ízületi porcaink szépen lassan egyre kevesebb anyagot fognak tartalmazni, majd elvékonyodnak, lassan pedig eltűnnek.

csuklóízületek csontritkulás hogyan lehet enyhíteni az ízületi gyulladást az artritiszben

Milyen tüneteik vannak? A porckopás esetén ugyan lassan és fokozatosan, de szinte mindig kialakulnak tünetek. A hosszú csöves csontok végeit ugyanis ízületi porc borítja, amely a gerinccsigolyák között is megtalálható. A csuklóízületek csontritkulás ütközéscsillapító szerepük van a mozgás során. Ha ez a porc valamiért elkopik, akkor a mozgásunk során nincs, ami csillapítsa ezt az ütközést, és az előbb vagy utóbb fájdalomhoz fog vezetni!

A fájdalom mellett merevség, duzzanatok és deformálódások alakulhatnak ki. Esetenként még ropogásokat is hallhatsz. Tipikus csuklóízületek csontritkulás, amikor egy hosszabb ülést vagy fekvést követően nehezen indul be a mozgás, fájdalmasak a kezdeti mozdulatok, majd az ízületek bemozgatásával a fájdalom enyhül. Ezzel szemben a csontritkulásnak nincsenek kifejezett tünetei. Azt gondolhatod, hogy ez micsoda szerencse, azonban inkább sajnálatosnak mondanám, mivel a testünk így az ízületekkel ellentétben nem jelzi számunkra időben, hogy baj van.

A csonttöréshez ugyanis ekkor már sajnos nem kell sok. Gyakran elég egy apró ütődés is, de néha nem is tudják az emberek, hogy mitől tört el a csontjuk.

Csontritkulás tünetei és kezelése

Milyen következményeik lehetnek? Porckopás esetén a kezdetben csak a hosszú fekvést vagy ülést követően jelentkező fájdalom állandósulhat, illetve pihenés közben is jelentkezhet. A másik fő tünete az ízületek alakjának deformitása.

Nehéz mozgás, ízületi + porcbajok ellen 5 természetes segítség

Ez kezdetben gyulladásra utalhat, később pedig kóros csontkinövés is lehet a következménye. A csontritkulás, amely során a teljes csonttömegünk csökken, és a csontok törékennyé válnak, fokozza a csonttörés veszélyét.

csuklóízületek csontritkulás kiütötte az ujjízületi fájdalmat

Leggyakoribb a csuklónaka csigolyáknak és a csípőnek a törése. A csigolyák törésével a testmagasság folyamatosan csökken, a gerinc előrehajlik, a mellkas és a hasi rész összenyomódik, amely hátfájdalommal, emésztési és légzési panaszokkal járhat.

Hogyan tudod megelőzni vagy lassítani a kialakulásukat? A porckopás és csontritkulás megelőzésben mint minden más betegségnél is nélkülözhetetlen a testmozgás szerepe!

Oszteoporózis

A porcok esetében pedig fokozódik a porcok közti ízületi nedv termelődése, innen pedig a porcok is elegendő tápanyaghoz juthatnak. A porcokat nem a vér, hanem az ízületi folyadék látja el tápanyaggal. A testmozgással ugyan már rengeteget teszel a porcok és a csontjaid egészsége érdekében, azonban ahhoz, hogy elegendő és megfelelő tápanyaghoz jussanak, elengedhetetlen a tápanyagokban és vitaminokban gazdag táplálkozás, illetve az étrendkiegészítők szedése.

A csontritkulás megelőzése érdekében pótold a kalciumot és a D-vitamintugyanis kizárólag a táplálkozással ezeket nagyon nehéz a megfelelő mennyiségben bevinni. A kalcium és a D-vitamin ráadásul csuklóízületek csontritkulás porcok felépítésében is fontos szerepet játszik!

A porcok esetében nagy mennyiségű II-es típusú kollagént kell bejuttatnod a szervezetedbe, hogy a porcépítést fokozni tudd.

Csontritkulás és porckopás: különbségek és hasonlóságok

Igy érdemes a táplálkozásodat jó minőségű porcerősítő készítmény szedésével megtámogatnod. Tehát, akár már kialakult a porckopás vagy a csontritkulás nálad, akár csak a megelőzés a célod, mindenképpen a testmozgás, a megfelelő étrend és az étrendkiegészítők együttes alkalmazását ajánlom a számodra, hogy még sokáig élvezhesd a fájdalommentes mozgás örömét!

Fájdalommentes szép napot kívánok! Hogyan gyógyulj ki a porckopásból? Szeretnéd tudni, hogyan gyógyulhatsz ki a porckopásból, és szabadulhatsz meg a fájdalmaktól, kevesebb mint 47 nap alatt?

Lehet, hogy érdekel